Понад 1000 рекомендацій з доступу отримали розпорядники по Україні

June 13, 2016

Рекомендації щодо дотримання законодавства про доступ до публічної інформації, розроблені експертами Центру демократії та верховенства права (CEDEM) в рамках проекту Платформа «Омбудсман плюс», отримали розпорядники та громадські активісти в різних областях України. Монітори проекту подарували рекомендації в міськради, облради та ОДА. У результаті частина розпорядників, які потрапили до антирейтингу відкритості рад, вже зараз працюють над удосконаленням доступу до інформації. 

Результати 4 хвиль моніторингу та рекомендації ЦЕДЕМу обговорили й на прес-конференціях у Вінниці та Запоріжжі. Так, у Вінниці 7 червня монітор Юлія Грига спільно з представниками розпорядників і журналістами з’ясовували, чому Вінницька облдержадміністрація (ОДА) та облрада посіли перші місця по доступу до публічної інформації, а міськрада увійшла до п’ятірки найгірших в країні. 

На круглому столі у Запорізькій обласній раді (8 червня) було зазначено, що за півроку стан дотримання закону про доступ до публічної інформації покращився. «Приємно, що обласна рада дослухалась до наших пропозицій структурувати та оприлюднити на офіційному сайті оцифровану за участі громадськості документацію», – зазначила монітор проекту Наталя Заболотна

При цьому у Запорізькій області було виокремлено ряд проблемних ситуацій, зокрема супротив та ігнорування запитів зі сторін розпорядників місцевих органів самоврядування.

Результати моніторингу не проігнорувало й керівництво областей та міст. Зокрема, міський голова Одеси на нараді звернув увагу підлеглих на проект і попросив розповсюдити рекомендації серед працівників районних рад міста, щоб ті могли вдосконалити надання послуг з доступу. 

А керівництво Хмельницької ОДА попросило у монітора та організаторів проекту конкретизувати проблематику, виявлену у результаті 4 хвиль моніторингу в регіоні, щоб усунути перепони з доступу. 

Окрім цього, заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко надіслав подяку ЦЕДЕМу за підготовку та надання унікальних і практичних рекомендацій, зазначивши «що посібник буде сприяти реалізації прав на отримання публічної інформації від місцевих органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Луганської області», а також висловив надію на подальшу співпрацю.