16 липня – Круглий стіл з вирішення старих медійних проблем за допомогою цифрового мовлення

July 11, 2013
16 липня 2013 року в Києві Інститут Медіа Права спільно з Незалежною Асоціацією Мовників проведе “круглий стіл” на тему “Нові технології для вирішення старих проблем: боротьба із цензурою, саморегулювання медіа та суспільне мовлення в умовах переходу на цифру”. Круглий стіл проходить в рамках Українського медіа проекту “У-Медіа”, котрий здійснює Інтерньюз Нетворк за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Причиною проведення заходу стала необхідність експертного обговорення можливостей, які дають нові технології у медіасфері для вирішення наболілих проблем: створення суспільного мовлення, виведення питання регулювання достримання норм суспільної моралі медійниками із сфери впливу НЕК до галузевого саморегулювання, питання захисту дітей від певного контенту тощо.

Ми бачимо сьогодні, що суспільне мовлення, яке держава не може створити з 1997 року в традиційних медіа, стартує одразу як кілька приватних ініціатив в Інтернеті. Причина вітчизняного шляху вирішення питання  – вихід у Інтернет – у глибокій кризі довіри до офіційних джерел інформації та державної системи регулювання традиційного мовлення.  У кризі довіри українців, не фахових медійників, а людей, які становляться громадськими мовниками, громадськими журналістами. Як сприяти розвитку цивілізованого громадського інтернет – руху по створенню контенту і чи потрібне таке втручання?
 
З одного боку проблема створення громадського мовлення ніби-то вирішується сама по собі, однак виникає нове питання до роздумів – дотримання норм та принципів громадської моралі в інтернеті не піддається традиційним методам державного регулювання. Чи потрібне їм втручання на рівні держави? Чи можна віддати таке регулювання Інтернет – провайдерам чи інтернет- спільноті?

Нагадаємо, що,  Згідно Закону України, держнагляд за дотриманням вимог Закону та діючого законодаства у сфері захисту суспільної моралі у межах своєї компетенції здійснює Міністерство культури та мистецтв України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство юстиції України, Міністерство освіти України, Міністерство внутрішніх справ України, Генаральна прокуратура України, Державна митна служба України, Державний комітет телебачення та радіомовлення України, Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі (НЕК).

Однак, коли досвідчений користувач інтернету фіксує якесь порушення, він не шукає державний орган, який стане посередником для вирішення його проблем із власником сайту та провайдером, а звертається безпосередньо до них. І в багатьох випадках вирішує проблему впродовж одного дня, економлячи значні кошти державі та не створюючи загрози цензури, якою в багатьох випадках обертається втручання у діяльність медіа НЕКу, який щороку “з’їдає” 4 мільйона гривень з кишені платників податків.

В переліку питань розвитку нових медіа знову виникає питання доцільності НЕКу, яке неодноразово обговорювалось в контектсі роботи традиційних ЗМІ.  За даними правозахисників, НЕКом за час свого існування надано більше 20000 висновків, за результатами яких відкрито більше 300 криминальніх справ, і мова йде не про порносайти із контентом  для педофілів тощо. Наприклад, Комісією визнаний порнографічним і тому вилучений з продажу, тираж роману Олеся Ульяненка “Жінка його мрії”.

Рішеннями НЕК фактично припинена національна рекламна кампанія проти СНІДу, визнано “непристойними” рекламні ролики, постери та ряд об’єктів зовнішньої реклами, зупинена ротація кліпів гурту “Скрябін”, трансляція телевізійних шоу “Речовий доказ”, «Comedy Club”, “Леся + Рома”, мультсеріалу «Сімпсони». НЕК визнала незаконним зміст журналу «Афіша», здійснювала тиск на журнали  «XXL», «Мaxim», «Ego», «Фокус», газету «Метро».

Нові медіа, цифровізація – це шанс змінити відносини між державою, медіа та громадськістю. Зробити крок до створення діючої системи саморегулювання у вирішенні наболілих проблем, перевести питання регулювання “моральності” нових медіа у цивілізоване русло.

Якими будуть ці шляхи? Як поставити процеси, що вже розпочались із включенням нових медіа на цивілізовані рейки, чи допоможуть цифрові технології вберегти дітей від певного контенту – про все це йтиме мова на “круглому столі” 16 липня.

Програма

 

 

 

16 июля 2013 года

г. Киев, ул. Хрещатик, 14, Отель «Хрещатик», зал «Владимирский»

 

 

9.30 — 10.00

 

 

Регистрация участников

 

 

10.00 – 10.15

 

 

 

Открытие. Вступительные слова

Тарас ШЕВЧЕНКО, директор общественной организации «Институт Медиа Права»

Ольга БОЛЬШАКОВА, руководитель Центра адвокации и лоббирования НАМ 

 

Секция 1

10.15 – 11.45

 

Борьба с цензурой vs медиа грамотность 

Вопросы для обсуждения:

Механизмы защиты детей от негативного контента в традиционных и новых медиа. Медиа грамотность для детей и родителей. Контроль родительский и государственный: вопросы рисков и эффективности.

 

Модератор:  

ОльгаБОЛЬШАКОВА, руководитель Центра адвокации и лоббирования НАМ

 

К участию в дискуссии приглашаются: 

Любовь НАЙДЕНОВА, Институт социальной и политической психологии Национальной академии педагогических наук Украины,

Валерий ИВАНОВ, Академия украинской прессы 

Эллина ШНУРКО-ТАБАКОВА, Комитет по свободе слова Интернет ассоциации Украины

Татьяна КОТЮЖИНСКАЯ, Ассоциация медиа-юристов

 

11.45 – 12.00

 

Кофе-пауза

Секция 2

 

12.00 – 13.30 

Саморегулирование журналистской деятельности

 

Модераторы  

Ольга БОЛЬШАКОВА, Игорь РОЗКЛАДАЙ 

 

Вопросы для обсуждения:

Опыт саморегулирования медиа в Украине. Роль общественных советов при государственных органах для саморегулирования медиа. Сфера саморегулирования медиа в Украине. Проблемы и перспективы создания организации саморегулирования медиа: конкуренция и сложившиеся сферы саморегулирования, формирование экспертного состава, полномочия.

 

К участию в дискуссии приглашаются: 

Наталья Соколенко, Стоп цензура

Роман Выбрановский, Комиссия по журналистской этике

Тарас Шевченко, Институт медиа права

Павел Моисеев, Интерньюз-Украина

Татьяна Котюжинская, Ассоциация медиа-юристов

Андрей Дзюбенко, ОБСЕ

Татьяна Попова, ИНАУ

 

13.30 – 14.30

Перерыв

Секция 3

14.30 – 17.00 

Общественное вещание vs доступ к интернету 

Модератор: 

Игорь Розкладай

 

Общественное вещание в Украине: перспективы создания Тарас Шевченко, Институт медиа права

Вопросы для обсуждения:

Целесообразность воздания общественного вещания на базе традиционных аудиовизуальных медиа. Проекты создания общественного вещания в Интернете: альтернатива традиционным формам или дополнение к ним. Общественное вещание на региональном и местном уровне.

 

К участию в дискуссии приглашаются: 

Представитель “Hromadske.tv”

Светлана Тараненко, “Спільнобачення” 

Представитель “Grom.tv”

Наталья Соколенко, “Стоп цензуре”

Ольга Большакова, НАМ 

 

17.00 – 18.00

Подведение итогов