19 із 30 ОДТРК ліквідовано

July 4, 2016

До числа ліквідованих обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК) приєдналася Запорізька ОДТРК. На сьогодні кількість ліквідованих як юридична особа ОДТРК становить 19. 

Таким чином мають бути остаточно ліквідовані як юридичні особи 11 державних телерадіокомпаній: Львівська, Івано-Франківська, Хмельницька, Одеська, Кіровоградська, Херсонська, Луганська, та Полтавська ОДТРК, а також КДРТРК, ДТРК “Крим”, Севастопольська РДТРК та Національна радіокомпанія України.

Відповідно до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення» Національна суспільна телерадіокомпанія України (НТКУ) утворюється на базі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України та ОДТРК. 

Нагадаємо, що на першому етапі відбувається приєднання всіх державних телерадіоорганізацій до НТКУ, де  кожна ДТРК стає філією НТКУ, а саме ОДТРК підлягає припиненню як юридична особа. На другому етапі об’єднана НТКУ має бути перетворена в публічне акціонерне товариство ПАТ «НСТУ» зі 100% якого – у власності держави.

Процес створення суспільного мовлення розпочався у квітні 2014 року, однак через низку адміністративно-господарських та регуляторних проблем процес затягнувся на 2 роки. В 2016 році реформа була заблокована з боку ДП «УСТФ «Укртелефільм», який теж мав стати частиною НСТУ. Саботаж з боку колективу підприємства змусив депутатів ухвалити спеціальний законопроект, який розблокував реформу.  Створення ПАТ НСТУ очікується до кінця року.

 

ОДТРК мапа