6 червня святкується День журналіста

June 5, 2015

 


День журналіста  традиційно відзначається 6 червня та є часом підбиття підсумків для української медіа спільноти. За рік, який минув у рамках інформаційної війни, відбулося декілька ключових подій, які вплинули на діяльність українських мас-медіа.


На фоні реформування та поступової  демократизації  інформаційної політики в країні, вкрай негативними залишаються такі тенденції, як відсутність свободи слова на окупованих територіях Донбасу та Криму, скорочення обсягу інформації, з якою можуть працювати журналісти, цензурування, часті випадки агресії та нападів на представників ЗМІ. Як наслідок, спостерігається зниження журналістських професійних стандартів. Про це свідчать дані з моніторингів, які регулярно проводяться «Телекритикою».

 

Однак, відбулися й позитивні зміни. Важливим для України є прийняття в 2014 році змін до закону «Про суспільне мовлення» , співавторами яких були експерти Інституту Медіа Права. Прийняття відповідного закону створило передумови для впровадження в країні  справді об’єктивного, незалежного та орієнтованого на інтереси громадян мовника.

«Одна із ключових речей, яка може вплинути на ситуацію в медіа ландшафті, є суспільне мовлення. Те, що за останній рік ми нарешті маємо достатньо якісний закон, над яким працювали, зокрема, і юристи нашої організації, це, безперечно, позитив. Але реформи будуть лише тоді, коли вони будуть імплементовані», – таку думку висловив Тарас Шевченко під час прес-конференції в Українському кризовому медіа центрі.

 

Іншим важливим кроком, спрямованим на подолання цензури свободи слова, є ліквідація Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.  Українська медіа спільнота також чекає на впровадження ефективного механізму для прозорості медіа власності та деконцентрації медіа в Україні.

 

Як зазначають експерти, проблемою залишається неготовність самих журналістів захищати свої права. Інформаційна політика країни не може складатися лише із заборон, навіть у період війни. Тож, цьогорічним меседжем до працівників інформаційної сфери є заклик до саморегуляції журналістської діяльності та впровадження нових професійних стандартів роботи журналістів в Україні.

Відео прес-конференції доступне за посиланням 

 

11401412_1137088479640797_112248421684390711_n