Держзамовлення на друковану продукцію

February 3, 2010

Двадцять восьмого січня 2010 року Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення» №6014. Законопроект був розроблений Державним комітетом телебачення та радіомовлення на виконання доручень Кабінету Міністрів України.

Як зазначається у пояснювальній записці мета законопроекту полягає у встановленні порядку випуску та розповсюдження видавничої продукції на умовах державного замовлення та регулювання взаємовідносин між замовниками і виконавцями державного замовлення.

Законопроектом передбачається, що до плану державного замовлення включаються видання, що висвітлюють актуальні теми в контексті сучасних проблем державотворення та історії України, сприяють розвитку культури, освіти і науки, зміцненню науково-технічного та інвестиційного потенціалу держави, інтеграції України до європейського та світового співтовариства, вихованню підростаючого покоління, задовольняють читацький попит відповідно до даних провідних бібліотек України, а також видання, що присвячені знаменним та пам’ятним датам.

Загальні обсяги випущеної за державним замовленням видавничої продукції повинні відповідати загальним обсягам її розповсюдження.

Тираж видавничої продукції, випущеної за державним замовленням, безоплатно передається відповідно до розподілу, який здійснюється державним замовником з попереднім вивченням потреби, для поповнення фондів публічних бібліотек (загальнодоступних), спеціальних бібліотек (академій наук, науково-дослідних установ, навчальних закладів, музеїв, підприємств, установ, організацій), спеціалізованих бібліотек (для дітей, юнацтва, осіб з фізичними вадами), для посольств та українських громад за кордоном, громадських організацій, культурно-просвітницьких товариств національних меншин України, органам державної влади та використовується для задоволення загальнодержавних і суспільних потреб.

Утім, закон дозволяє виконавцю після виконання державного замовлення виготовити за власні кошти додатковий тираж видання, для наповнення книжкового ринку та задоволення виробничих потреб.

Адреса проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36919