Фонд допоможе виборювати у суді право на доступ до документів Тернопільської облради

August 22, 2016

На Тернопільщині звільнення головного лікаря перинатального центру викликало обурення громадськості і, як наслідок, ​подання позову​. 

Причина: наприкінці червня 2016 року ​громадська організація «Громадський спротив корупції» звернулась до Тернопільської обласної ради з ​інформаційним запитом про документи, на підставі яких приймалось розпорядження № 105 від 01.06.2016 р., про звільненення головного лікаря перинатального центру. У відповіді на запит Тернопільська обласна рада надіслала лист із назвою «інформування щодо запитуваного», в якому зазначила, що «запитувані документи підлягають використанню у якості доказів в судовому порядку у цивільній справі».

Така відповідь розпорядника не відповідає вимогам Закону «Про доступ до публічної інформації», який містить вичерпний перелік підстав, за яких можна відмовити запитувачу.  Тому громадські активісти вирішили оскаржити у суді відмову розпорядника та звернулись до Фонду захисту права на доступ до інформації для надання підтримки у справі.​

17 серпня 2016 р. за допомоги адвоката, призначеного Фондом, громадська організація «Громадський спротив корупції» подала до Тернопільської обласної ради позов про визнання дій розпорядника інформації протиправними.

Юридичний супровід у судовій справі за позовом громадських активістів до Тернопільської обласної ради надає Фонд захисту права на доступ до інформації ЦЕДЕМ, а представляти інтереси позивача у суді буде юрист Ольга Мазаєва, член Мережі захисників права на доступ до інформації.