Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав судову справу Оксани Коваленко

October 7, 2013

Четвертого жовтня було подано позов у справі журналістки Оксани Коваленко щодо відмови Апарату Верховної Ради України надати копії списків реєстрації з підписами народних депутатів на виїзному засіданні 4 квітня 2013 року. У відповідь на інформаційні запити Апарат ВРУ надіслав лише списки з прізвищами учасників засідання та інформацію про результати розгляду питань, зазначивши, що копії списків реєстрації народних депутатів року є конфіденційною інформацію, оскільки містять особисті підписи народних депутатів України.

На думку позивача та її представників, така відмова є неправомірною, оскільки списки реєстрації народних депутатів України на засіданні створюються в процесі виконання народними депутатами їх конституційних обов’язків, тому така інформація за своїм характером є публічною. Крім цього, підписи депутатів були добровільно оприлюднені ними разом із поданими деклараціями про майно на сайті ЦВК під час реєстрації як кандидатів в народні депутати.

Отримання запитаної інформації є суспільно необхідним для здійснення громадського контролю за дотриманням народними депутатами Конституції та Законів України, адже засідання Верховної Ради України, щодо якого був поданий запит, викликало широкий резонанс у суспільстві, зокрема, щодо можливості фальсифікації підписів окремих народних депутатів.


Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.