ГО «Зелений Світ» прагне скасування переліку службової інформації

November 13, 2012

Громадська організація «Зелений Світ» прагне збільшити відкритість інформації, якою володіє Державне агентство лісових ресурсів України. У судовій справі щодо скасування Наказу Держлісагентства, яким затверджено перелік відомостей, що становлять службову інформацію, подано касацію. На цьому етапі судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права.

У вересні минулого року Чортківська районна громадська організація «Зелений Світ» звернулася до Держагентства лісових ресурсів із запитом на інформацію. «Зелений світ» хотів дізнатися, з яких підстав визнаються конфіденційними та обмежуються у доступі категорії інформації, наведені у згаданому Наказі. Організація також запитала, чи вважає керівництво Державного агентства лісових ресурсів можливим скасувати Наказ, якщо визнає, що зміст окремих положень Наказу не відповідає Оргуській конвенції, Конституції та законам України.

В отриманій відповіді зазначалося, що «протирічь Наказу з законодавством України не встановлено і підстави для його скасування відсутні». Тим не менше, громадська організація проаналізувала Закон України «Про доступ до публічної інформації» і дійшла висновку, що описані у Наказі категорії службової інформації не відповідають законодавчому визначенню поняття «службова інформація».

«Зелений Світ» оскаржив дії Державного агентства лісових ресурсів України у суді. Проте суди першої та другої інстанцій не врахували аргументів позивача та відхилили позов.

Справа буде розглянута у Вищому адміністративному суді України. Про подальший хід судової справи буде повідомлено додатково.