Інститут Медіа Права провів Другий Форум захисників права на доступ до інформації

July 22, 2013


                           


 
                               

     
 


Другий Форум захисників права на доступ до інформації

18-19 липня 2013 року у Києві відбувся Другий Форум захисників права на доступ до інформації. Захід було проведено у рамках проекту Інституту Медіа Права «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», міжнародних організацій «Інтерньюз» та «Міжнародна підтримка медіа» та Офісу Ради Європи в Україні. Навесні 2012 року Інститут Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» створив Мережу захисників права на доступ до інформації. На сучасний момент Мережа об’єднує понад 70 учасників із різних регіонів України.

Програма Форуму включала актуальні питання вдосконалення та імплементації чинного законодавства України у галузі доступу до інформації. Вітальними словами відкрили Форум пан Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження», пан Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, пані Антоніна Черевко, програмний менеджер міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» в Україні та пан Андрій Шевченко, народний депутат України.

 

Досвідом організації та роботи мережі активістів-захисників права на доступ до інформації у Болгарії поділилася експерт Ради Європи, виконавчий директор програми «Доступ до інформації» у Болгарії, пані Гергана Жулєва. Проблеми вдосконалення чинного законодавства, яке регулює доступ до інформації, означили медіа експерти, які брали участь у розробці проекту Закону «Про доступ до публічної інформації», пан Дмитро Котляр (незалежний медіа експерт) та пані Оксана Нестеренко (кандидат юридичних наук, викладач Національної юридичної академії України).  

Не залишилася поза увагою і думка представників органів державної влади. Позицію регуляторного органу представив пан Ігор Радієвський, заступник директора Департаменту інформаційної політики Державного комітету телебачення і радіомовлення. Активним учасником дискусій у сесіях Форуму був пан Вадим Лазніков, начальник юридичного відділу апарату Луганської облдержадміністрації.

Велика увага була приділена шляхам усталення судової практики у справах, що стосувалися доступу до публічної інформації. Практикуючі адвокати пані Діана Проценко (старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія»), пан Роман Головенко (юрист Інституту масової інформації) та пані Людмила Опришко (юрист Інституту розвитку регіональної преси) розповіли про успішні справи та колізії правозастосовної практики.

Окрему сесію було присвячено питанням прозорості органів державної влади, а саме обмеженню доступу до інформації на підставі віднесення її до службової, доступу на засідання органів влади, оприлюдненню проектів рішень органів державної влади та доступу до декларацій державних службовців. Учасники Форуму активно обговорювали зазначені питання з паном Олександром Солонтаєм, експертом Інституту політичної освіти, керівником програми практичної політики та пані Тетяною Семілетко, юристом Інституту Медіа Права.

Питанням судового захисту права на доступ до інформації та практики Європейського суду з прав людини присвятили свої доповіді пан Василь Паліюк, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України та пані Ольга Сушко, юрист Інституту Медіа Права.

Однак найбільш важливим результатом Форуму є налагодження контактів та обмін досвідом між учасниками Мережі із регіонів України. Успіхами та проблемами ділилися пані Оксана Огданська, програмний директор центру «Наше право» (Чернівці), пан Єгор Кравчук, голова громадської організації «Сокіл» (Звенигородка, Черкаська область) та пані Наталія Щербата, президент Всеукраїнської Асоціації Жінок-Адвокатів (Вінниця).

 


Форум захисників права на доступ до інформації було проведено у рамках проекту «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації». Метою цього проекту є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Даний проект виконується в рамках програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження». Детальніше про програму:
www.irf.ua.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ


Форум було проведено у рамках проекту «Популяризація прав людини і демократії та посилення медійного і громадянського суспільства в Азербайджані, Україні та Білорусі» міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

Проведення Форуму стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та «Інтерньюз», а також завдяки підтримці в рамках проекту «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі», який виконується Радою Європи та фінансується Урядом Канади.