Інститут Медіа Права вимагає автобіографії політичних лідерів через суд

March 4, 2015

Центральна виборча комісія відмовляється відкривати автобіографії політичних лідерів, поданих ними до парламентських виборів минулого року. Сьогодні Інститут Медіа Права подав у суд проти ЦВК з вимогою оприлюднити цю інформацію.

Інститут Медіа Права ще у листопаді запитував у ЦВК автобіографії тодішніх кандидатів у депутати: Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Арсенія Яценюка, Ганни Гопко та Юрія Бойка. ЦВК надала у відповідь лише короткі біографічні довідки, заявляючи, що решта інформації є конфіденційною.

«Така позиція ЦВК прямо суперечить Закону про вибори народних депутатів, який передбачає, що усі документи, подані для реєстрації кандидатів, і автобіографії у тому числі, є відкритими, – зауважує  директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – Для виборців важливо знати про освіту, трудову чи громадську діяльність майбутнього депутата. І якщо людина йде в політику, то приховувати таку інформацію вона не має права».

Експерт також додає, що така закритість цього органу може бути зумовлена тим, що теперішній склад ЦВК не змінювався ще з часів Януковича. При цьому строк дії повноважень її членів минув ще вісім місяців тому.

Інститут Медіа Права наголошує, що забезпечення прозорості виборчого процесу, як і подальшої відкритості у діяльності представницького органу влади неможливе без персональної прозорості кандидатів. Разом із перемогою на виборах народні обранці отримують не лише депутатські пільги, а і додаткову відповідальність та підвищену увагу з боку суспільства, яке має право оцінювати свого представника на основі його досвіду і професійності, а не за політичними гаслами та рекламою.