Інститут Медіа Права закликає ухвалити зміни до законодавства щодо доступу до інформації

September 5, 2013

Інститут медіа права закликає ухвалити законопроект № 0947 щодо приведення законодавства у відповідність до нових інформаційних законів

Інститут Медіа Права закликає депутатів Верховної Ради України ухвалити в цілому законопроект № 0947, який дозволить в повній мірі реалізувати норми Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Законопроект № 0947 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення. Він був внесений на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України ще 12 грудня 2012 року і був ухвалений в першому читанні.

Проект № 0947 вносить зміни до 4 кодексів та 53 законів України і узгоджує їх положення з нормами Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію». Зокрема, він врегульовує ряд важливих питань, пов’язаних з прозорістю інформації про бюджетні витрати; розпорядженням державним чи комунальним майном; правом громадськості на доступ до засідань Верховної Ради України і місцевих рад тощо.

Ухвалений проект № 0947 допоможе привести українське законодавство з питань інформації до європейських стандартів, а також сприятиме виконанню Україною вимог, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Зауважимо, що затягування процесу прийняття зазначеного законопроекту перешкоджає реалізації права громадян на інформацію, а також створює велику кількість проблем в діяльності публічних інституцій і їх відповідальним особам.

Зауважимо, що законопроект № 0947 підтриманий більш ніж 25 українськими неурядовими організаціями, а також чотирма міжнародними організаціями у сфері свободи інформації та протидії корупції.