Інститут Медіа Права знову судиться з Верховною Радою України

February 10, 2011

Дев’ятого лютого 2011 року Інститут Медіа Права подав позовну заяву проти Апарату Верховної Ради України до Окружного адміністративного суду міста Києва. Громадська організація просить суд зобов’язати Апарат Верховної Ради України дати відповідь на запит, що був надісланий ще 14 вересня 2010 року. Вищий адміністративний суд України вже розглядав справу щодо відсутності відповіді на цей запит, але у своєму рішенні встановив, що відповідальність за розгляд запитів, адресованих Верховній Раді України, має нести Апарат Верховної Ради України, а позов відповідно має розглядатися в Окружному адмінсуді міста Києва.

«Ми будемо використовувати всі законні способи, щоб змусити Верховну Раду України поважати право на інформацію, – говорить директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. – Питання, що стоїть перед судом, дуже просте – чи має право орган влади проігнорувати запит. На нашу думку, відповідь очевидна».

Нагадаємо, що Інститут Медіа Права надсилав до Верховної Ради України запит на отримання інформації щодо відносин із приватною організацією «Колективне підприємство «Редакція газети «Голос України», але не отримав жодної відповіді. Тому громадська організація звернулася до суду, щоб захистити своє право на інформацію. Вищий адміністративний суд України у своєму рішенні від 18 січня 2011 року встановив, що із відповідними позовними вимогами належить звернутися до Апарату парламенту.

У зв’язку з цим Інститут Медіа Права знову звернувся до суду із проханням визнати протиправною бездіяльність Апарату Верховної Ради України щодо ненадання відповіді на інформаційний запит. Позивач також просить зобов’язати його надати належну відповідь на запит, який стосується видання газети «Голос України».