Колективний відкритий лист: на часі підписання Конвенції про доступ до офіційних документів

March 21, 2011

Після оновлення законодавства у сфері доступу до інформації Україна має нагоду стати також однією з перших держав-членів Ради Європи, яка підпише і ратифікує Конвенцію про доступ до офіційних документів. Для того, щоб сприяти цьому крокові нашої держави громадські організації «Інститут Медіа Права», «Телекритика» та «Інститут масової інформації» звернулися до народного депутата Олени Бондаренко із закликом ініціювати підписання Конвенції Кабінетом Міністрів України.  Текст цього відкритого листа наведений нижче.

Народному депутатові України

Бондаренко О. А.

Шановна Олено Анатоліївно!

Щиро дякуємо Вам за великий внесок у розробку і прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації», а також нової редакції Закону України «Про інформацію». Україна демонструє гідний приклад, зокрема, для сусідніх держав у сфері відкритості та прозорості інформації. Наступним кроком, який варто було б зробити нашій країні, є підписання і ратифікація Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Україна вже визнала на національному рівні високі стандарти у можливостях доступу громадськості до інформації. Нині ми маємо можливість утвердитися і на міжнародній арені як один з лідерів у цій сфері.

Конвенція про доступ до офіційних документів була ухвалена Радою Європи 27 листопада 2008 року. На сьогоднішній день її підписали 14 держав-членів Ради Європи, і вже три з них (Угорщина, Норвегія та Швеція) ратифікували Конвенцію. Цей міжнародний акт набуде чинності, коли його ратифікують десять держав-членів Ради Європи.

Ми закликаємо Вас як куратора інформаційного напрямку у роботі Кабінету Міністрів України ініціювати у Кабінеті Міністрів України питання про якнайшвидше підписання Конвенції про доступ до офіційних документів, а також про внесення документів до Верховної Ради України для ратифікації Конвенції. Такий крок, безумовно, сприятиме покращенню міжнародного іміджу України.

21.03.2011 р.

«Інститут Медіа Права»