Комітет свободи слова обговорив питання ефективного суспільного мовлення

April 16, 2014

16 квітня 2014 року на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації заслухав доповідь керівника НТКУ Зураба Аласанії “Перспективи розвитку Національної телекомпанії України: стратегічне бачення та пріоритети”.

В ході обговорення відбулась дискусія щодо можливості повної заборони реклами в ефірі суспільного мовлення та пов’язані з цим проблеми фінансування суспільних телерадіоорганізацій.

Також члени Комітету розглянули законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним теле-, радіоефірів (проект № 4143, н.д. Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний) та проект постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (проект № 4292, н.д. Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний). У результаті голосування члени Комітету рекомендували Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути цей законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Розглянувши питання щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд», Комітет вирішив:

1. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку законності рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «Зеонбуд» ліцензій провайдера програмної послуги та оператора багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4);

2. Направити лист до Антимонопольного комітету України з проханням перевірити дотримання оператором і провайдером ТОВ «Зеонбуд» вимог законодавства про захист економічної конкуренції в частині формування тарифів.

Комітет також прийняв рішення про включення до Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації виконавчого директора громадської організації «Інститут Масової Інформації» Оксани Романюк та секретаря Національної спілки журналістів України Віктора Набруска.