Кримські татари не є «гостями» на території України: мова ворожнечі на радіо «АКС»

September 27, 2016

26 вересня 2016 року Незалежна медійна рада затвердила висновок у справі за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС» від 25 квітня 2016 року.

У черговій справі Незалежна медійна рада віднайшла порушення вимог абзацу чотирнадцятого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», статті 28 Закону України «Про інформацію» щодо заборони розповсюдження телерадіоорганізаціями мови ворожнечі щодо кримських татар, а також недотримання стандарту достовірності подачі інформації радіо «АКС», що мовить на території Херсонської області.

У випуску авторської програми «Відкритий мікрофон», що транслювалася на радіо «АКС» о 14:00 25 квітня 2016 року, ведучий Сергій Осолодкін коментував тодішні події в Новоолексіївці (декілька вибухів та інцидентів із застосуванням зброї на території Херсонської області). Він озвучив сім версій причин вибухів, останньою з яких назвав «національно-етнічну» — ішлося про можливу причетність до вибухів представників кримськотатарського народу.

Із уст автора лунали такі фрази: «І ось саме ці активісти стали ініціаторами кількох дій, які мали шалений розголос і негативні наслідки як для мешканців нашої області, так і України. Я про це неодноразово говорив, неодноразово писав у авторських матеріалах»; «Так, як поводять себе наші гості, то можна було б трішки ставитися з більшою повагою до господарів і питати чи хочуть господарі мати все те, що пропонується… Це і наштовхнуло на одну з семи версій, з якою погодилися слухачі». Ці вислови ведучого, а також загальний контекст ситуації в Херсонській області дали змогу дійти висновку про наявність мови ворожнечі у трансльованій мовником передачі.

Окремо Незалежна медійна рада наголосила на тому, що стандарт достовірності подачі інформації має бути дотримано і при створенні авторських передач.

Члени Незалежної медійної ради Антоніна Черевко та Діана Дуцик долучили окрему думку до цього рішення, в якій зауважили, що в програмі радіо «АКС» також порушено вимоги щодо розповсюдження контенту, шкідливого для дітей та підлітків.

Із повним текстом рішення та окремої думки можна ознайомитися за посиланням.