В Україні відбулися 48 регіональних антикорупційних тренінгів МАГ

June 21, 2016

Завершився третій та останній модуль Майстерні активних громадян у регіонах: протягом трьох тижнів відбулося 48 одноденних тренінгів в областях. 

Понад 300 громадських активістів у обласних центрах України успішно пройшли навчання і засвоїли механізми боротьби з корупцією у реформуванні житлової сфери, а також ознайомилися з юридичними ризиками при опублікуванні журналістських розслідувань. Учасники тренінгів навчилися й ефективному написанню заяв про корупційні правопорушення до правоохоронних органів. 

Протягом минулого тижня МАГівці навчалися у Житомирі (14 червня), Чернівцях (15 червня), Тернополі (15 червня), Сєвєродонецьку (16 червня), Запоріжжі та Хмельницькому (18 червня).

Загалом усі регіональні тренери МАГ відзначили командний дух учасників навчання та рішучу налаштованість на виявлення корупції та її викоренення у містах, районах, селищах. 

Так, третій Модуль у Сєвєродонецьку проходив у формі  діалогу, адже слухачами були члени місцевих громадських організацій, які активно включені в життя місцевих громад.  

«Тут ще не створені ОСББ, тому тема реформ і подолання корупції в сфері ЖКГ продовжує хвилювати луганчан. Все йде до того, щоб не гальмувати створення ОСББ, натомість сприяти роботі управляючих компаній, в які трансформуються теперішні ЖЕО», – зауважив регіональний тренер МАГ Анатолій Тобілко. 

Він зауважив, що у Сєвєродонецьку говорили й про перспективні теми, які цікавлять місцевих активістів: можливість об’єднання кількох населених пунктів, а саме Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного в одну територіальну громаду. 

«Особливе побажання від учасників модулю – продовжувати навчання місцевих активістів, піднімати нові теми, зокрема як викоренити корупцію в сфері охорони здоров’я», – підкреслив Анатолій Тобілко.

Загалом за відгуками учасників МАГу, знання як про корупційні ризики під час створення ОСББ, так і щодо уникнення дифамацій і практики написання заяв про антикорупційні правопорушення були надзвичайно корисними і стануть придатними для боротьби з корупційними проявами в їхніх регіонах. 

А опрацювання в групах практичних кейсів та написання по ним заяв про корупційне правопорушення засвідчило готовність регіональних активістів втілювати принципи та знання МАГ у реальному житті.

Антикорупційні тренінги для регіональних тренерів Майстерні активних громадян проводить Центр демократії та верховенства права CEDEM у партнерстві з Reanimation Package of Reforms.

Фото-звіт з м. Житомира за посиланням.

Фото-звіт з м. Чернівці за посиланням.

Фото-звіт з м. Тернополя за посиланням.

Фото-звіт з м. Сєвєродонецьк за посиланням.

Фото-звіт з м. Запоріжжя за посиланням.

Фото-звіт з м. Хмельницького за посиланням.

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).