Медіасередовище у Криму після референдуму

April 12, 2014

Раніше Інститут Медіа Права вже повідомляв про систематичні випадки побиття та пограбування журналістів у Криму. Після референдуму про статус Криму, проведеного 16 березня 2014 р. спостерігалося подальше погіршення умов для діяльності засобів масової інформації та підвищення небезпеки для роботи журналістів. Водночас, варто також зауважити про факти перешкоджання роботі журналістів в день самого референдуму.

         Перешкоджання роботі журналістів в день проведення референдуму

16 березня випадки перешкоджання роботі журналістів спостерігались у місті Джанкой, що на Півночі Кримського півострова. Всупереч законодавству, вхід для представників ЗМІ на виборчі дільниці був суворо заборонений. При цьому члени виборчкомів посилались на якесь розпорядження «зверху». Знімати було дозволено тільки при в ході в зал для голосування, тобто на порозі і фасад будівлі виборчих дільниць. Біля дверей кожної ділянки чергували «дружинники» в цивільному одязі з червоними пов’язками.

Того ж дня російську журналістку «Фонтанки» Ірину Тумакову, яка прибула висвітлювати референдум за завданням редакції, заблокували представниками так званої самооборони на в’їзді в місто Севастополь. На прохання журналістки запросити представників влади вони відреагували агресивно і заблокували автомобіль кореспондентки за допомогою спеціальних пристосувань. Тумаковій дозволили проїхати в місто лише після того, як із озброєними чоловіками по телефону зв’язалися нібито з офісу міністра оборони Криму і вимагали відпустити журналістку.

Викрадення та побиття журналістів і операторів

16 березня у Сімферополі було викрадено двох операторів творчого об’єднання “Вавилон 13” Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова. Як виявилося, їх катували та звільнили після тижневого перебування в полоні у так званих сил Кримської самооборони після широкого громадського розголосу цього випадку.

18 березня у Сімферополі група озброєних людей захопила в заручники журналіста кримського телеканалу ATR Ібраїма Умерова та оператора цього каналу під час трансляції  в прямому ефірі процесу захоплення одного з автосалону в Сімферополі. Озброєні люди підбігли до журналістів, почали штовхати оператора, після чого трансляція перервалася. Як виявилося, Умерова били по обличчю і перебили коліно. У оператора відібрали апаратуру і батарею до телефону.

У той же день у Бахчисараї невідомі викрали, а потім залишили в полі журналіста української редакції Радіо Свобода Левка Стека. Його витягли з автобуса, одягли наручники і мішок на голову та кинули на заднє сидіння автомобіля. Після цього його довго возили на машині, а потім, забравши картки від телефонів і камери, викинули в полі, порадивши більше не приїжджати до Криму.

У Ялті 18 березня невідомі побили спецкореспондента “Сегодня” Дмитро Бунецького і фотографа Сергія Ніколаєва. Вночі на журналістів напала юрба з восьми осіб, повалили їх на землю і почали бити ногами по обличчю і по ребрах. В результаті працівники “Сегодня” отримали сильні забої, у них розбите обличчя, вибиті зуби. Крім того, невідомі відібрали у журналістів телефони, паспорти та гроші.

Необхідність перереєстрації для кримських ЗМІ

Всім українським і кримським ЗМІ, що здійснюють свою діяльність на території Криму, до кінця року необхідно буде перереєструватися у якості російських юридичних осіб у відповідності з законодавством Російської Федерації, про що повідомив керівник відповідної федеральної служби РФ. Як обіцяє місцева влада, протягом цього перехідного періоду в Криму всі діючі засоби масової інформації будуть збережені.