Мін’юст пропонує партіям оприлюднювати інформацію про своїх “благодійників”

December 18, 2014

Міністерство юстиції України на своєму веб-сайті оприлюднили для обговорення проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування діяльності політичних партій».  Серед положень законопроекту, що вдосконалюють питання фінансування політичної діяльності, передбачено також норми, які підвищують прозорість партійних фінансів.

Проект передбачає обов’язок політичних партій не лише щороку оприлюднювати свої майнові звіти (що вже встановлено чинним законодавством), але і чітко визначає, яка саме інформація має відображатись в цих звітах. Зокрема, відкритими мають стати відомості про добровільні внески на користь партії: дата здійснення кожного добровільного внеску, його розмір, цільове призначення та особа, яка здійснила внесок (із зазначенням прізвища, імені, по батькові, дати народження, а також місця проживання фізичної особи, найменування, місцезнаходження юридичної особи).

Крім цього проект пропонує оприлюднювати інформацію про результати проведеного Рахунковою палатою аналізу поданих для перевірки звітів політичних партій.


Обговорення проекту триватиме до 12 січня. Деталі – на офіційному сайті Мін’юсту в розділі «Обговорення законопроектів»:

http://www.minjust.gov.ua/discuss