Народні депутати проголосували за прозорість державних закупівель

March 25, 2014

Верховна Рада України 25 березня 2014 ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо підсилення прозорості закупівель підприємств» (проект № 2207, н.д. Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко).

Зміни передбачають обов’язок державних, казенних, комунальних та інших визначених законом підприємств розміщувати на веб-порталі Уповноваженого органу протягом трьох робочих днів після укладання договору, звіти про результати проведення закупівель, які здійснюються за рахунок їх власних коштів і вартість яких складає не менше 100 тисяч гривень для товарів і послуг і не менше 1 млн. гривень – для робіт.

При цьому, встановлюється, що у звіті обов’язково зазначаються: найменування, кількість товару і місце його поставки, вид робіт та місце їх виконання або вид послуг та місце їх надання; інформація про технічні та якісні характеристики; найменування і місцезнаходження постачальника, виконавця робіт і надавача послуг з яким укладено договір; ціна одиниці товару, робіт та/або послуг та сума, визначена у договорі; дата укладення договору; строк поставки товарів, виконання робіт і надання послуг та інше.

Новий закон, на думку авторів, має забезпечити відкритість і прозорість здійснення державних закупівель, а також підсилити контроль за закупівельними процедурами через вільний доступ до інформації щодо їх результатів.

Закон набуде чинності через місяць з дня його опублікування.