Народні депутати проголосували за заборону російських фільмів

February 6, 2015
Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» ( проект № 1317, н. д. Микола Княжицький, Вадим Денисенко).

Новий закон передбачає заборону  поширення фільмів виробництва Російської Федерації, а також тих, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації. У редакції законопроекту до другого читання передбачалось обмеження  лише щодо фільмів, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Однак, під час розгляду проекту на пленарному засіданні була проголосована поправка Радикальної партії, раніше не підтримана профільним комітетом, щодо повної заборони російських фільмів.

Водночас, заборона не стосуватиметься фільмів, що були вироблені до 1 серпня 1991 року.

Крім цього, Держкіно також відмовлятиме у видачі посвідчень на розповсюдження фільмів учасниками яких є особи, включені до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, що формуватиметься Міністерством культури України на підставі звернень РНБО, СБУ або Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Передбачено також встановлення адміністративно-господарської відповідальності за неправомірне розповсюдження і демонстрування заборонених аудіовізуальних творів  – у вигляді штрафу розміром 10 та 50 мінімальних заробітних плат за перший та кожен наступний випадок такого розповсюдження або демонстрування відповідно.

Остаточний текст законопроекту поки що не оприлюднений.

Закон набирає чинності через 2 місяці після опублікування.

Картка законопроекту з текстом, підготовленим до другого читання:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52781