Народним депутатам пропонують оприлюднювати дані про суми доходів та сплачених податків

December 4, 2014

У Верховній Раді зареєстровано новий законопроект щодо прозорості статків народних депутатів, який передбачає внесення змін до Закону України “Про статус народного депутата України” щодо оприлюднення задекларованих доходів ( проект № 1122, н.д. Віктор Пинзеник).

Так, Законом України “Про статус народного депутата України” визначено, що народний депутат України зобов’язаний під час оформлення на роботу у Верховну Раду України, а потім щороку протягом здійснення своїх повноважень, але не пізніше 1 квітня подавати за місцем роботи свою декларацію за формою і в порядку, що встановлені Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції». Однак, вказана форма не містить даних щодо сплачених податків. У зв’язку з цим, автор законопроекту пропонує доповнити закон нормою про обов’язкове оприлюднення на сайті Верховної Ради України даних  щодо задекларованої суми доходів та суми сплачених парламентарями податків за попередній рік.

На сьогодні, закон «Про засади запобігання і протидії корупції» передбачає, що оприлюдненню підлягають відомості з декларацій високопосадовців. Такі дані мають бути доступними на офіційному сайті державного органу протягом року і оприлюднюватись не пізніше, ніж через місяць після їх подання.

Водночас, прийнятий 14 жовтня Закон «Про запобігання корупції», який почне діяти в квітні 2015 року, встановлює, що незабаром декларації усіх чиновників включатимуться до загальнодоступного відкритого Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що сформується Національним агентством з протидії корупції.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52547