Незалежна медійна рада має стати авторитетним експертним органом саморегулювання

February 4, 2016

В Києві презентували Незалежну медійну раду – орган саморегулювання, що утворили провідні громадські організації Інститут Медіа Права, Інститут Масової Інформації, Інтерньюз-Україна, ГО “Телекритика” та Фундація “Суспільність”. Медійна рада має стати незалежним арбітром для вирішення спорів та конфліктів у медійній галузі, а також слідкувати за дотриманням професійних стандартів у журналістиці.

DSC04992Незалежна медійна рада була сформована наприкінці 2015 року. До складу Ради увійшли представники громадських організацій, а також журналісти, менеджери засобів масової інформації. “Організації-засновники Незалежної медійної ради, підписуючи Меморандум, визначили принцип формування органу – кожна організація делегує три представника, мінімум один із яких не має бути членом цієї організації. Таким чином нам вдалося зібрати у Незалежній медійній раді авторитетних діячів у галузі медіа із понад десяти організацій, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері” – зазначила під час презентації Голова Незалежної медійної ради, голова правління ГО “Телекритика” Наталія Лигачова.

Наразі Незалежна медійна рада складається із 14-ти членів, авторитетних медіа-експертів: Інститут Медіа Права дегелував Тараса Шевченка, Ігоря Розкладая та Олександра Бурмагіна, ГО “Телекритика” – Наталію Лигачову, Діану Дуцик та Наталію Гуменюк, Інтерньюз-Україна – Павла Моісеєва, Костянтина Квурта та Антоніну Черевко, Фундація “Суспільність” – Тараса Петріва, Отара Довженка та Зурабі Аласанію, Інститут Масової Інформації – Романа Головенка та Олену Голуб, третього представника від Інституту Масової Інформації буде обрано найближчим часом.

DSC05254“У процесі формування складу Незалежної медійної ради ми намагалися дотриматися рівноваги між представництвом громадськості та журналістської спільноти. Не залучити журналістську спільноту було б неправильно, з іншого боку домінування її представників могло негативно відобразитися на рішеннях Ради й вбити основну сутність ідеї Медійної ради як, в першу чергу, громадської коаліції. Буде дуже добре, якщо Незалежна медійна рада стане прикладом і буде стимулювати медійну індустрію створювати власні органи саморегулювання” – прокоментував член Незалежної медійної ради, директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

Презентували Незалежну медійну раду вже з першими результатами – висновком за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо змісту випуску “Кровавая вольница” документального серіалу “Легенди карного розшуку”, що транслювався у ефірі телеканалу НТН. Незалежна медійна рада проаналізувала згадану програму та прийняла експертний висновок, у якому йдеться про порушення частини другої статті 9 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, якою встановлюється заборона розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких створюється позитивний образ працівників радянських органів державної безпеки та виправдовується їхня діяльність, а також виправдовується переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Незалежна медійна рада також дійшла висновку про порушення статті 3 Закону України  “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, що забороняє пропаганду комуністичного тоталітарного режиму. Експерти також констатували порушення Редакційного статуту телеканалу НТН.

DSC05172

“Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення поставилася до факту створення Незалежної медійної ради дуже ентузіастично. Присутність сьогодні на презентації чималої кількості представників Нацради говорить про нашу відкритість і наше бажання співпраці. Ми вдячні за першу вашу експертну оцінку. Вона нам дуже допомогла у прийнятті рішення в даному питанні. Нам насправді часто бракує експертної оцінки з середини медійного середовища” – прокоментувала перше рішення Незалежної медійної ради член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

Сьогодні перед Незалежною медійною радою стоїть завдання шляхом своєї незаангажованої експертизи завоювати довіру та авторитет у громадськості, державних органів влади та самої індустрії. “Ми маємо почати думати десятиріччями, а не одним днем. Ті, хто зараз увійшли до складу Ради мають працювати, стати голосом, щоб завоювати авторитет Незалежної медійної ради, а не персоналій. За 30-50 років Рада повинна працювати і тоді вона стане авторитетом для медійників і всієї України. Це не станеться за один день” – зазначив член Незалежної медійної ради, Генеральний директор НСТУ Зурабі Аласанія.

Гості презентації, серед яких були представники індустріальних об’єднань, донорських організацій, журналісти, громадські активісти висловили власні думки щодо актуальних проблем сфери й тем, якими у перспективі могла би займатися Незалежна медійна рада. Зокрема піднімалися такі теми, як проблематика авторського права, журналістська етика та стандарти, суспільне значення та якісь медіа, проблематика контенту, якісної юридичної експертизи, медіа освіти та медіа грамотності.

Відео – репортаж заходу можна переглянути тут