Офіс Представниці ОБСЄ з питань свободи медіа презентував аналіз Проекту Концепції інформаційної безпеки України

August 3, 2015

Офіс Представника ОБСЕ з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович здійснив правовий аналіз проекту Концепції інформаційної безпеки України, що була розроблена Міністерством інформаційної політики і презентована громадськості у червні 2015 року. Аналіз підготувала професор Талліннської школи права Талліннського технічного університету, незалежний експерт в області права та комунікацій д-р Катрін Найман-Меткалф.

Серед основних зауважень до проекту:

  • не достатньо визначений правовий характер документу та його місце у правовій системі ( не є законом, однак передбачає, що мають бути внесені зміни до законодавства, які відповідатимуть Концепції);
  • багато нечітко сформульованих положень, які потенційно можуть обмежувати свободу слова;
  • неприпустимість норм, які передбачають, що держава буде брати участь у створенні медійного контенту або надмірно впливати на нього шляхом регулювання діяльності ЗМІ;
  • необхідність вилучення норм про заборону критикувати владу або подібні положення;
  • занадто широкі функції та повноваження Ради національної безпеки і оборони України, що може перешкоджати іншим органам в сфері медіа (наприклад, незалежному регулятору) виконувати свої функції.

«Єдиний спосіб забезпечення реальної свободи слова полягає у тому, щоб дотримуватися високих моральних принципів та не чинити дій, які їм суперечать. Маючи намір захищати інтереси України, Концепція створює небезпеку того, що законні дискусії у засобах масової інформації (наприклад, про українську ідентичність), погляди різних українських груп (включаючи представників національних меншин) та відповідний міжнародний контент будуть заблоковані» – зауважує експерт.

Повний текст аналізу доступний за посиланням.