Огляд медійних законопроектів, що перебувають на розгляді у парламенті

July 20, 2015

Заплановані парламентом пленарні засідання другої сесії завершились у п’ятницю, 17 липня. За день до того народні обранці прийняли рішення про продовження строку проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання до 1 вересня 2015 року. Таким чином, є сподівання, що медійні законопроекти, які перебувають на розгляді у парламенті, будуть винесені на розгляд та проголосовані народними депутатами.

Наразі очікують розгляду 3 ключові медійні законопроекти.

Законопроект № 1831 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення покликаний забезпечити прозорість та відкритість інформації про власників аудіовізуальних ЗМІ. Законопроект передбачає  розкриття інформації про осіб, які є кінцевими бенефіціарами (контролерами) та здійснюють реальний вплив на діяльність телерадіокомпаній та провайдерів програмних послуг цифрового телебачення. Юристи Інституту Медіа Права Дарія Опришко та Ігор Розкладай взяли активну участь у розробці правок до законопроекту. 16 червня 2015 року парламент прийняв рішення взяти законопроект за основу та розглядати у другому читанні за скороченою процедурою. 

Законопроект № 1123 про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації покликаний забезпечити незалежність друкованих ЗМІ від органів державної влади та місцевого самоврядування та передбачає скасування державної і комунальної власності на пресу. Законопроект було зареєстровано у парламенті ще 1 грудня 2014 року, однак досі не винесено на розгляд народних депутатів. 25 травня 2015 року експерти Ради Європи надали свій висновок щодо законопроекту №1123, у якому рекомендували українському парламенту  доопрацювати законопроект перед прийняттям. Із заявою про підтримку законопроект виступили медійні організації, серед яких Інститут Медіа Права, Інститут розвитку регіональної преси, Телекритика, Центр Юей, Інститут Масової інформації. 17 червня 2015 року відбулося засідання парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, члени якого вирішили рекомендувати парламенту прийняти законопроект № 1123 за основу і в цілому. 

Законопроект № 2913 про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень передбачає доповнення низки законів України нормами щодо доступу до публічної інформації. Так, пропонуються зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України Про інформацію» «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних», «Про місцеве самоврядування», «Про банки і банківську діяльність», «Про Кабінет Міністрів України», «Про виконавче провадження». До розробки цього законопроекту долучились юристи Інституту Медіа Права Віта Володовська та Ігор Розкладай. Прийняття законопроекту № 2913 сприятиме реалізації права громадян на доступ до суспільно значимої інформації та інформації, якою володіють органи влади.

Сподіваємось, найближчим часом ці законопроекти будуть винесені на розгляд Верховної ради та закликаємо парламентарів їх підтримати.