Перелік об’єктів культурної спадщини має бути відкритим

February 13, 2015

Виграно судову справу за позовом від ГО «Вікімедіа Україна»: перелік об’єктів культурної спадщини Дніпропетровської області має бути повністю переданий запитувачам. Справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права.

Дніпропетровський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі за позовом Наталії Тимків  до Покровської райдержадміністрації, яким визнав неправомірною відмову в наданні переліку об’єктів культурної спадщини на території району та зобов’язав державний орган надати усі запитані відомості.

У серпні минулого року член правління громадської організації «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків направила запит до Покровської районної державної адміністрації у Дніпропетровській області. Запитувався повний перелік нерухомих пам’яток та об’єктів культурної спадщини України національного та  місцевого значення, для опублікування у Вікіпедії та використання у міжнародному фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки». Зокрема, інтерес становили пам’ятки архітектури, археології, монументального мистецтва та історії.

Покровська РДА відмовила у наданні інформації, посилаючись на Перелік відомостей, що становлять службову інформацію, при наявності яких документу присвоюється гриф «Для службового користування». Водночас, суд визнав відповідний пункт Переліку незаконним в частині віднесення відомостей про стан формування страхового фонду документації місцевих органів виконавчої влади з розкриттям переліку та складу документації на історико-культурні пам’ятники до службової інформації.

 

Фото: Спасо-Преображенський кафедральний собор Дніпропетровська.

Об’єкт культурної спадщини та найкраща фотографія Дніпропетровської області за результатами фотоконкурсу “Вікі любить пам’ятки” 2014 року 

Автор: Сергій Рижков, ліцензія CC-BY-SA 4.0