Плани Верховної Ради України на 25-28 березня

March 24, 2014

Проект порядку денного пленарних засідань Верховної Ради на 25-28 березня 2014 року передбачає розгляд низки законопроектів в сфері свободи інформації.

На 25 березня Верховна Рада запланувала розгляд проекту закону Про внесення змін до Закону України “Про здійснення державних закупівель” щодо підсилення прозорості закупівель підприємств (проект №2207, н.д. Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко ), а також два законопроекти Про внесення змін до статті 28 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” щодо відкритості відомостей Державного реєстру прав (проект № 3378, н.д. Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко, Юрій Дерев’янко, Оксана Калетник, Сергій Тігіпко та проект 3378-1, н.д. Руслан Марцінків).

Крім цього, до порядку денного на друге читання нарешті включено законопроект № 0947 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про інформацію” (у новій редакції) та Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Прийняття цього законопроекту має надзвичайно важливе значення, про що неодноразово наголошував Інститут Медіа Права та інші громадські організації. Законопроект покликаний узгодити положення більше 50 законів з нормами Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію», зокрема щодо відкритості інформації про бюджетні витрати, розпорядженням державним чи комунальним майном, та привести українське законодавство з питань інформації до європейських стандартів.

Народні депутати також планують розглянути законопроект про зміни до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу (проект № 2664, н.д. Руслан Князевич),що минулого тижня був відправлений на друге читання із скороченим строком підготовки.