Позиція міжнародної організації “Артикль 19” щодо законів, прийнятих 16 січня 2014 року

January 21, 2014
Міжнародна організація “Артикль 19” засуджує прийняття Закону про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” № 721-VІІ, а також ряду інших законів, прийнятих на скандальному засіданні Верховної Ради України 16 січня 2014 року.

Незважаючи на те, що влада відстоює точку зору, що в країнах Європи вже існують норми, аналогічні прийнятим 16 січня в Україні, “Артикль 19” підкреслює безпрецендентне звуження прав та свобод громадян, що має місце внаслідок вступу в силу зазначених законів. При цьому, міжнародна організація звертає увагу, що зазначені норми порушують обов’язки, які взяла на себе Україна, ратифікувавши Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, а також Міжнародний пакт про громадянські та політичні права.

Більш детально ознайомитись із заявою міжнародної організації “Артикль 19” можна за посиланням: http://www.article19.org/resources.php/resource/37423/en/ukrainian-president-should-veto-legislation-that-attacks-fundamental-rights