Громадські організації створили “Ініціативу 11” на захист викривачів інформації

May 27, 2015
Сьогодні коаліція громадських організацій та активістів з Інституту Медіа Права, Центру ЮЕЙ, Центру Протидії Корупції, Всеукраїнської ліги правників проти корупції та Blueprint for Free Speech оголосили про початок адвокаційної кампанії “ІНІЦІАТИВА 11”, спрямованої на посилення захисту викривачів в Україні. Викривачем може бути будь-яка особа, що розголошує інформацію про суспільно небезпечне діяння або загалом становить суспільний інтерес.
 
Так, учасники ініціативи заявили про намір підготувати та адвокатувати до прийняття парламентом законопроект, який створить практичні можливості захисту викривачів в Україні. 
 
Майбутній законопроект планується побудувати на принципах:
  • широкої дефініції осіб, що підпадають під захист закону;
  • гарантування анонімності особам, які повідомляють про правопорушення в установі; 
  • створення надійних каналів, через які можна розкрити інформацію;
  • гарантування захисту викривачів від репресій на робочому місці. 
 
Під час презентації ініціативи Представник Омбудсмана з питань доступу до інформації Ірина Кушнір підкреслила, що “Ініціатива 11” отримає належну підтримку Уповноваженого з прав людини при Верховній Раді України. Присутні народні депутати України, Єгор Соболєв та Сергій Лещенко, також висловили свою готовність підтримати законодавчі механізми захисту викривачів, які будуть спільно вироблені громадськістю.
 
Цей захід спів-організовано Інститутом Медіа Права в рамках Проекту “Сприяння правам людини та демократії, а також підтримка медіа і громадянського суспільства в Азербайджані, Україні та Білорусі”, що реалізується International Media Support (IMS) та фінансується Міністерством Закордонних Справ Норвегії.
 
 
Фото Ганни Грабарської.