Президент підписав пакет законів про декомунізацію

May 18, 2015

П’ятнадцятого травня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав чотири нормативно-правові акти, які складають так званий «пакет законів декомунізацію».

Так, Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», серед іншого, засуджує комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими в Україні, забороняє пропаганду їх символіки та встановлює порядок ліквідації символів зазначених режимів.

Ним вносяться зміни до Кримінального кодексу України, Законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформацію», «Про інформаційні агентства», «Про телебачення і радіомовлення», «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про політичні партії в Україні», «Про громадські об’єднання», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», «Про географічні назви», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Прийнятий парламентом закон передбачає заборону виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів. Водночас забороняється публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагментів на всій території України. При цьому, відповідно до редакційного уточнення, проголосованого народними депутатами 23 квітня, заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного і тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму на документах державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих або виданих до 1991 року. Водночас заборона не стосуватиметься оригіналів бойових знамен; державних нагород, ювілейних медалей та інших відзнак, якими нагороджувалися особи до 1991 року, і протягом 1991-2015 рр. у зв’язку з роковинами подій періоду Другої світової Війни, а також документів, що засвідчують нагородження ними, та об’єктів антикварної торгівлі. 

Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років» передбачає правові підстави для забезпечення права кожної особи на доступ до архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років. Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років» встановлюється, зокрема, День пам’яті та примирення (відзначається щороку 8 травня) та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги, що відзначається щороку 9 травня), а Закон України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті», серед іншого, визначає суб’єктів, які є борцями за незалежність України у ХХ столітті, а також закріплює їх правовий статус.

Закони вступлять в силу після офіційного оприлюднення.