Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про права онлайн

July 13, 2016

27 червня 2016 року  Рада ООН з прав людини ухвалила Резолюція про сприяння, захист і реалізацію прав в інтернеті, що є спробою захистити право на свободу вираження поглядів онлайн, яке останнім часом зазнає все більших утисків у світі. Цей документ був прийнятий за спільною ініціативою Бразилії, Нігерії, Швеції, Тунісу, Туреччини і Сполучених Штатів Америки.

Резолюція прямо поширює права, передбачені Декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Міжнародним пактом про економічні,  соціальні та культурні права на інтернет-простір, підкреслюючи принцип –  «права, які належать людям офлайн, мають захищатися і у мережі Інтернет».

Велика роль у Резолюції відводиться питанню покращення доступу до інтернету, як до рушійної сили прогресу. Для цього держави-члени зобов’язані співпрацювати між собою у цьому та інших питаннях, підвищувати стандарти освіти, зокрема, у сфері технологій, та зважати на гендерну рівність і людей з особливими потребами. Другим важливим питанням, якого стосується резолюція, є безпека та відповідальність за порушення прав людини, особливо тих, які вчиняються у відповідь на реалізацію особою права на вираження поглядів в мережі інтернет. Рада з Прав Людини також закликає держави-члени взяти на себе обов’язок пропагувати терпимість і діалог, а також боротися із захистом ненависті, яка спонукає до дискримінації та насильства онлайн.

Хоча Резолюція і була прийнята одноголосно, значний супротив для її прийняття висловлювали такі держави, як Російська федерація та Китай. Основною вимогою останніх було уникнення підходу, основою якого є саме права людини, а також прямого пов’язування прав у мережі інтернет із документами про права людини.

На жаль, Резолюція оминає багато актуальних питань, наприклад, анонімності та шифрування, а також тиску держав на приватних акторів у сфері інформаційних технологій, проте вона є безумовно позитивним кроком у бік захищеності користувачів інтернету від порушень їхніх прав у відповідь на свободу вираження поглядів.