Реєстр телерадіоорганізацій

February 9, 2008

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила на своєму сайті нові відомості Державного реєстру телерадіоорганізацій станом на 1 січня 2008 року. Ще до 2006 року відомості з реєстру були закритими, адже Національна рада вважала їх конфіденційною інформацією. Однак 2006 року закон про телебачення і радіомовлення зобов’язав Національну раду зробити інформацію з реєстру публічною. Так, закон встановив, що відомості Державного реєстру телерадіоорганізацій України розміщуються на веб-сайті та двічі на рік публікуються в офіційному бюлетені Національної ради (ч. 14 ст. 38).

Проте експерти Інституту медіа права змушені констатувати, що Національна рада лише частково виконала вимоги закону, зокрема, реєстр не містить відомостей про розподіл часток між засновниками та власниками телерадіокомпаній, про склад наглядових органів, зокрема редакційних рад, реквізити рішень про видачу ліцензії, вид мовлення та про застосування штрафних санкцій.

Окрім цього, слід звернути увагу на формулювання ч. 13 ст. 38, яка говорить, що відомості вносяться до Державного реєстру телерадіоорганізацій України протягом трьох робочих днів після видачі (подовження, внесення змін, видачі дубліката, анулювання) ліцензії на мовлення. Немає сумніву, що відомості з реєстру будуть корисними лише за умови їх оперативності. Тому законодавець і не прописав строків для розміщення відомостей реєстру на сайті, а лише у Віснику. На думку Інституту медіа права, законодавець мав на увазі, що на веб-сайті розміщується актуальна на цей момент інформація про телерадіоорганізації.

Інститут медіа права рекомендує Національній раді усунути вищезазначені недоліки в реєстрі і звернути увагу на те, що державний реєстр викладено на сайті Національної ради як документ Word розміром 7,7 Мб(!) і обсягом 278 сторінок. Це ускладнює користування ним навіть на потужних комп’ютерах.

Нагадаємо, що до Державного реєстру телерадіоорганізацій автоматично вносяться відомості про всі телерадіоорганізації, які отримали ліцензії Національної ради, а також за бажанням вносяться відомості про студії-виробники.