Розкриття таємниць влади обговорили на Docudays

March 27, 2013

26 березня 2013 року  Інститут Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» провів публічний захід, присвячений проблемам у сфері доступу до інформації та крокам, спрямованих на подолання цих проблем.

Панельна дискусія «Таємниці й рішучі кроки. Звернення до суду задля відкриття публічної інформації» відбуласяу рамках 10-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA».

До обговорення долучилися Ігор Розкладай, Ольга Сушко (юристи Інституту Медіа Права), Сергій Лещенко (заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда»), Роман Головенко (юрист Інституту масової інформації), Олександр Павліченко (представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних), Володимир Щербаченко (голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив) та Ліана Мороз (менеджер програми “Верховенство права” Міжнародного фонду «Відродження»).

Серед висвітлених тем найбільш обговорюваними стали питання ролі стратегічних судових справ у сфері доступу до інформації, практика оскарження у судах відмови у доступі до публічної інформації, а також актуальні звернення до Європейського суду з прав людини.

Під час панельної дискусії спікери зійшлися на думці, що Закон України «Про доступ до публічної інформації» є досить ефективним. Проте його належне застосування стає проблемним, коли мова йде про високопосадовців та інформацію, яка стосується розпорядження державними  коштами. За словами Олександра Павліченка, часто у подібних ситуаціях на перепоні стоїть Закон України «Про захист персональних даних».


«Найпроблемніше отримати відповідь з найбільш чутливих політичних питань. Багато негативних прикладів демонструє Верховна Рада. Вона надає найбільше відмов на запити», –  повідомив журналіст Сергій Лещенко.

У деяких випадках небажання надавати інформацію призводить до абсурдних ситуацій. Сергій Лещенко розповів, що Конституційний Суд України відмовив йому в наданні присяги Віктора Януковича з огляду на закон «Про захист персональних даних». Відмова аргументована тим, що документ містить засекречені дані – підпис Президента України, який, однак, розміщений на його офіційному сайті.

Згодом Лещенко звернувся до Адміністрації Президента з іншим запитом: надати присягу Віктора Януковича як державного службовця. Цей запит задовольнили.

Проте у цій присязі була помилка у написанні прізвища («Януковіч»). І журналіст звернувся до Адміністрації Президента із проханням повідомити йому, як правильно пишеться прізвище нинішнього гаранта Конституції. Тоді сталося найцікавіше: у відповідь Сергій Лещенко отримав «секретну» присягу Президента України.

«Отже, Адміністрація Президента порушила закон «Про захист персональних даних»?»  – дивується журналіст.

Нагадаємо, Сергій Лещенко здійснив подання заяви до Євросуду, спрямоване на оскарження рішень національних судів у справі про продаж Президенту України державної земельної ділянки у Межигір’ї. Юридичну підтримку у зверненні до Євросуду Сергію Лещенку надає Фонд захисту права на доступ до інформації, заснований Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».