Суд відповів відмовою на позов Сергія Лещенка

February 29, 2012
Двадцять другого лютого 2012 року відбулось засідання Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом Сергія Лещенка до Міністерства фінансів України. Суд постановив відмовити у задоволенні позовних вимог в позовному обсязі. Юристи Інституту Медіа Права отримали повний текст постанови суду 29 лютого.

Нагадуємо, що Сергій Лещенко звернувся до Міністерства фінансів України з інформаційним запитом про надання копії їхнього листа від 16 червня 2011 року, адресованого Кабінету Міністрів України, щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних. Міністерство відповіло, що лист знаходиться у Кабінеті Міністрів України, а тому воно не в змозі задовольнити запит журналіста. Натомість у володінні міністерства перебуває копія листа, підшита до матеріалів вихдіної кореспонденції (вона відрізняється від оригіналу відсутністю тексту бланку та наявністю додаткових поміток), а також копія запитуваного листа, яка була надіслана міністерству з Кабінету Міністрів України. Надавати копію з копії Міністерства фінансів України відмовилося.

Таким чином, міністерство володіє документами, які містять відкриту публічну інформацію, запитану позивачем. За Законом України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник повинен надати задокументовану публічну інформацію на запит протягом п’яти робочих днів. На підставі цієї прямої норми закону позивач звернувся до Київського окружного адміністративного суду.

Представник позивача від Інституту Медіа Права у суді окреслив позовні вимоги журналіста – визнання протиправними дій щодо відмови у задоволенні запиту про доступ до публічної інформації від 17.10.2011 р. та зобов’язання надати копію витребуваного документа. Ще одна позовна вимога стосувалася визнання відмови неправомірною за формою, оскільки у ній не був вказаний порядок її оскарження, як це передбачено законом.

Тим не менше суд відхилив усі позовні вимоги, погодившись із аргументами відповідача. Сергій Лещенко та Інститут Медіа Права мають намір оскаржувати цю постанову в апеляційному суді.