Тарас Шевченко позитивно оцінив ухвалений закон «Про доступ до публічної інформації»

January 15, 2011

14 січня в «Інтерфаксі» відбулась прес-конференція «Суспільство озброюється – влада оголюється», присвячена ухваленню закону «Про доступ до публічної інформації». У заході взяв участь директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко. Він разом з іншими експертами пояснив революційність нового закону та в яких сферах громадськість зможе використовувати закон “Про доступ до публічної інформації”

„Прийнятий закон є тим поодиноким випадком, коли Верховна Рада щось доброго зробила для громадян. Закон суттєво покращує можливості як журналістів, так і громадян в цілому щодо доступу до інформації. Значно скорочуються терміни розгляду інформаційних запитів до 5 робочих днів. Обов’язком надавати інформацію тепер зв’язані не лише органи влади, але й інші організації, які використовують бюджетні кошти: університети, науково-дослідні інститути, комунальні підприємства тощо”, – коментує Тарас Шевченко. Окрім цього, на його думку, великим плюсом ухваленого закону є те, що обов’язком надавати інформацію тепер зв’язані не лише органи влади, але й інші організації, які використовують бюджетні кошти: університети, науково-дослідні інститути, комунальні підприємства тощо.

„Доступ до інформації – це не лише журналістський інструмент, як може видатися на перший погляд. Це – інструмент для всього суспільства. Люди мають право – і повинні – знати, які податки вони сплачують, як держава витрачає ці кошти, чим володіє їхня громада (комунальне майно, земля тощо) і як цим розпоряджаються органи місцевого самоврядування. Така інформація необхідна для того, щоб громада могла самостійно розв’язувати проблеми, до яких у влади не доходять руки. Лише в цьому разі можливі реальні покращення та позитивні зміни – з активними громадянами та прозорою владою”, – вважає Вікторія Сюмар, виконавчий директор Інституту Масової Інформації.

Свої думки на прес-конференції також висловлювали керівник програм Українського Незалежного Центру Політичних Досліджень Максим Лациба  та координатор Громадської кампанії “Новий Громадянин” Світлана Заліщук.

Нагадаємо, що закон “Про доступ до публічної інформації” (№2763), був ухвалений Верховною Радою України 13 січня 2011 року й набуде чинності за три місяці.

Прес-конференція відбулася в рамках кампанії Новий Громадянин  та журналістського руху “Стоп Цензурі” за підтримки Інституту Медіа Права та міжнародно їорганізації International Media Support (IMS).