Тарас Шевченко виступив на прес-конференції “Доступ до інформації чи чиновницька профанація?”

January 27, 2012

27 січня у прес-центрі інформаційного агентства «Риа Новости» відбулася прес-конференція на тему “Доступ до інформації чи чиновницька профанація?”. Участь у прес-конференції взяла низка громадських експертів, які презентували результати власних моніторингів та досліджень щодо виконання посадовцями норм Закону України «Про доступ до публічної інформації» у 2011 році.    

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко під час прес-конференції зазначив: «Протягом останніх місяців з’явилися негативні приклади судових рішень, у яких судді відстоюють інтереси влади і нехтують Законом «Про доступ до публічної інформації». Судді широко застосовують законодавство про захист особистого життя і при цьому ігнорують прямі норми щодо відкритості інформації про високопосадовців та про розпорядження бюджетними коштами. Такі приклади незбалансованого тлумачення законодавства можна побачити не лише у постановах місцевих судів (наприклад, справа журналіста Сергія Лещенка проти Вишгородської райдержадміністрації), а й у рішенні Конституційного Суду України (справа щодо офіційного тлумачення положень частин 1, 2 статті 32, частин 2, 3 статті 34 Конституції України; рішення від 20 січня 2012 року)».


 

За даними Українського незалежного центру політичних досліджень, Закон про доступ до інформації виконується центральними органами виконавчої влади тільки на 50%. «Громадяни переважно можуть отримати інформацію через інформаційний запит, але не можуть повноцінно це зробити через офіційний сайт органу або реєстр публічної інформації, – зазначає експерт центру Максим Лациба. –  Головним винуватцем такої ситуації є Кабмін, який досі не ухвалив усі необхідні законодавчі акти та не проявив належної уваги імплементації закону».

Ситуацію з виконанням Закону України «Про доступ до публічної інформації» на місцевому рівні прокоментував директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран: «За результатами моніторингу, який здійснювався з липня 2011 року, більшість місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування формально виконали норми Закону. Проте виконувати закон у повному обсязі їм заважає недостатнє бюджетне і матеріально-технічне забезпечення – Кабмін та Держказначейство й досі не вирішили питання, як організувати оплату запитувачами за копії документів, які вони просять надати».