Тарас Шевченко виступив на засіданні Комітету з питань свободи слова

February 5, 2014

Сьогодні під час засідання парламентського комітету з питань свободи слова та інформації директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко озвучив причини необхідності відхилити законопроект № 4041 «Про організації, які отримують фінансування з-за кордону» народного депутата Вадима Колесніченка.

«Ми розглядали цей проект в частині діяльності ЗМІ. Він поширюється на будь-яке ЗМІ, якщо воно має хоча б одного передплатника за кордоном, як на організації, що фінансуються з-за кордону. Ми вважаємо це нонсенсом. Також він пропонує поширювати норми закону про доступ до публічної інформації на ЗМІ. Ідея, начебто, виглядає хорошою, але насправді вона є жахливою. Тому що неможливо закон про доступ поширювати на такі категорії інформації, як документи журналістів, так само як і на документи адвокатів чи лікарів. Навпаки документи журналістів і медіа у нас захищено відповідно до міжнародних стандартів. На сьогоднішній день передбачено, що такі документи можна отримати тільки через судове рішення. Так само вимоги щодо прозорості ЗМІ прописані в спеціалізованих законах: в законі про ЗМІ, телебачення і радіомовлення, тому окремої норми не потрібно», – пояснивСекретар громадської ради при Комітеті.

В результаті засідання Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, присутні на черговому засіданні 5 лютого, одноголосно відхилили проект закону № 4041.

Нагадаємо, нова законодавча ініціатива народного депутата В. Колесніченка передбачає створення реєстру некомерційних організацій, які фінансуються з-за кордону. Згідно цього проекту закону, громадські об’єднання, які отримують фінансову підтримку з-за кордону, зобов’язані подавати та оприлюднювати щорічні звіти про діяльність та фінансовий звіт до Міністерства юстиції України.Також громадські об’єднання і ЗМІ повинні оприлюднювати інформацію про обсяги фінансування, отриманого з-за кордону.