Цифрове мовлення DVB-T, DVB-H

January 16, 2008

Шістнадцятого січня 2008 року рішенням № 5 Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення видала ліцензію провайдера програмної послуги ТОВ „Українська цифрова телемережа” з трансляцією 10 каналів в цифровому форматі DVB-Т з кодуванням MPEG-4 на мультиплексі МХ-4.

Нагадаємо, що 20 квітня 2006 року ЗАТ „Українська цифрова телемережа” вже отримала ліцензію – на багатоканальне ефірне мовлення «на право користування 51 ТВК у м. Києві (4 цифрові телепрограми), призначеним для створення експериментальної багатоканальної ефірної телемережі для розповсюдження телепрограм у стандарті DVB-T». Згідно ліцензії ця компанія мала транслювати 4 цифрові телепрограми КДТРК, ВАТ «ТК «ТОНІС», ТРК «Студія 1+1» та ТОВ «ГРАВІС» [На момент виходу вісника ліцензію анульовано за зверненням УЦТМ].

Окрім ЗАТ «УЦТ» конкурс на «користування частотами (41, 43, та 64 ТВК) створення експериментальної багатоканальної ефірної телемережі» виграли ще 3 компанії: ДП «Ера Продакшн», ТОВ «ТРК «Експрес – Інформ» та ТОВ «Гамма – Консалтинг». Після видачі ліцензії провайдера програмної послуги Національна рада оголосила конкурс на мовлення на 8 полосах в мультиплексі МХ-4. Конкурс оголошено на дитячий, культурно-мистецький, пізнавальний, гумористичний канали, канал кіно та 3 оригінальні проекти. Проте, 4 лютого 2008 року Господарський суд Київської області у справі №А19/046-08 ухвалив рішення про зупинення рішення Національної № 1714 та № 1715 від 05.12.2007 „Про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення на загальнонаціональному каналі мовлення цифрової багатоканальної телемережі МХ-4” до набрання законної сили рішенням суду по цій справі.