Верховна Рада проголосувала за запуск суспільного мовлення

March 20, 2015

Верховна Рада 19 березня прийняла зміни до Закону України «Про суспільне телебачення та радіомовлення України». Законопроект № 1357 спрямований на усунення перешкод, які заважали реальному початку реформування державних телерадіокомпаній у єдиного суспільного мовника, а також суттєво посилив гарантії незалежності НСТУ.

Перша спроба запровадити суспільне мовлення в Україні, здійснена у 1997 році, не мала успіху, однак на важливості запровадження незалежного від держави мовника, у своїх резолюціях постійно наголошувала Рада Європи. Крім цього,  розробка і запровадження системи суспільного мовлення є зобов’язанням чинної української влади за Коаліційною угодою та одним із кроків на шляху до імплементації Угоди про Асоціацію України з ЄС.

Ключові зміни, схвалені парламентом,  відображено в інфографіці:

Народні депутати також проголосували за відхилення поправки щодо права Комітету ВРУ з питань свободи слова надавати висновки щодо кандидатів до Наглядової ради суспільного мовника, які призначаються парламентської фракції. Не знайшли підтримки пропозиції народних депутатів Миколи Томенка та Андрія Гордєєва щодо створення відокремленого радіомовника та збереження статусу обласних державних телерадіокомпаній.

Текст закону в редакції законопроекту до другого читання доступний за посиланням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52822