Верховна Рада України прийняла один з “євроінтеграційних” законів

November 21, 2013

Двадцять першого листопада 2013 року Верховна Рада України прийняла один з «євроінтеграційних» законів – Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (Проект Закону № 3396, зареєстрований у ВРУ 10 жовтня 2013 року).

Вказаний нормативно-правовий акт частково змінює положення, які стосуються діяльності засобів масової інформації, зокрема:

1. скорочує обмеження на поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, з десяти до двох днівперед днем голосування;

2. поширює принцип рівних можливостей для партій, кандидатів у депутати на інформаційні агентства та розповсюджувачів зовнішньої реклами.

Окрім цього, в ньому реалізовано ініціативу Інституту Медіа Права: тепер передвиборні програми усіх партій повинні друкуватися в окремому спеціальному випуску газет «Голос України» та «Урядовий Кур’єр».

Нажаль, не були підтримані поправки, які Інститут Медіа Права подавав через народного депутата Андрія Шевченко. До них відносяться, зокрема:

1. заборона поширення передвиборної агітації без вказівки імені замовника;

2. скасування заборони поширення будь-якої інформації про кандидата до та після його агітаційних матеріалів;

3. скасування можливості закриття ЗМІ за одноразове порушення Закону.