Верховна Рада України схвалила законопроект «Про захист персональних даних»

June 3, 2010

Першого червня 2010 року Верховна Рада України у другому читанні і в цілому прийняла проект Закону України «Про захист персональних даних» (законопроект № 2273, н. д. Олег Шевчук, фракція блоку БЮТ, Володимир Литвин, фракція блоку Литвина, Володимир Полохало, фракція блоку БЮТ, Катерина Самойлик, фракція КПУ). За цей законопроект проголосували 355 народних депутатів.

Законопроект спрямований на регулювання відносин, пов’язаних із захистом персональних даних під час їх обробки. Йдеться про вимоги до збирання, зберігання, зміни, використання, поширення і знищення персональної інформації про фізичних осіб. Законопроект також передбачає процедуру доступу особи до даних про себе та про третіх осіб.

Нагадаємо, що спроби законодавчо урегулювати питання захисту особистої інформації мають значну історію. Проекти Закону України «Про захист персональних даних» за № 2618 та № 0808 були ветовані Президентом України через велику кількість положень, що суперечать Конституції України та не відповідають вимогам міжнародно-правових актів.

Законопроект № 2273 був прийнятий у першому читанні 25 червня 2009 року. Відтоді до цього законопроекту надійшло 105 зауважень від народних депутатів України із яких було враховано 99. Тим не менше, у тексті законопроекту лишається ряд суттєвих недосконалостей, означених у висновку Головного юридичного управління. На думку спеціалістів управління законопроект потребував доопрацювання та внесення на повторне друге читання.