Верховна Рада відхилила законопроекти щодо «інформаційної агресії»

September 2, 2014

Народні депутати на сьогоднішньому пленарному засіданні розглянули  два законопроекти, що стосувались можливостей обмеження трансляції іноземних ЗМІ на території України.

Зокрема, було відхилено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав(проект №4263а, н.д. Микола Томенко, Віталій Крутій, Галина Чорна, Микола Баграєв, Олена Кондратюк), яким пропонувалось встановити процедуру судового провадження у справах щодо тимчасової заборони розповсюдження або ретрансляції телерадіопрограм іноземних засобів масової інформації на території Українишляхом подання Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення адміністративного позову.

Відповідно до проекту суд повинен протягом 3 днів задовольнити вимоги позивача в інтересах національної безпеки та громадського порядку в разі, якщо визнає, що розповсюдження телерадіопрограм іноземних ЗМІ на території України може створити «реальну небезпеку територіальній цілісності держави, заворушенням чи вчинення кримінальних правопорушень, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей». В такому випадку суд може негайно заборонити ретрансляцію таких програм на строк до шести місяців.

З розгляду також було знято законопроект про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо встановлення процедури тимчасового обмеження трансляції та ретрансляції на території України програм телерадіоорганізацій, які не підпадають під юрисдикцію України (проект №4297а, н.д. Микола Княжицький).

Положення законопроекту передбачали надання Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення права власним рішенням обмежувати трансляцію та ретрансляцію програм, які походять з інших країн, у випадку, якщо їх передачі містять заклики до повалення конституційного ладу, пропаганду війни, національної нетерпимості або інформацію, яка не відповідає Закону України «Про захист суспільної моралі» чи її поширення містить ознаки злочину, на строк до 3 місяців.