Верховна Рада заборонила “не-європейську” рекламу

May 19, 2015

Парламент проголосував за закон щодо особливостей трансляції реклами іноземних телерадіоорганізацій 

Верховна Рада 14 травня прийняла в цілому Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій (проект № 1455, н.д. Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола Княжицький, Ірина Геращенко, Вадим Денисенко). Необхідність цього закону, на думку його авторів, полягає у потребі реалізації одного з основних принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення – політики протекціонізму щодо розповсюдження програм і передач вітчизняного виробництва, а також захисту та розвитку рекламного ринку в Україні.

Новий закон передбачає заборону (ре)трансляції реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, що (ре)транслюються на територію України у випадку, якщо іноземні телерадіоорганізації не підпадають під юрисдикцію країн, що входять до Європейського Союзу, або країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

При цьому, (ре)трансляція реклами, яка міститься у програмах та передачах європейських телерадіоорганізацій, що транслюються (ретранслюються) на територію України, дозволяється лише у разі, якщо за це сплачено юридичній особі України.

Уточнення щодо особливостей ретрансляції програм та передач внесено і до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Зокрема, передбачено, що ретрансляцію програм іноземних мовників, що не відповідають зазначеним вище вимогам, можна здійснювати лише у разі відповідності змісту програми вимогам чинного законодавства України, Європейській конвенції про транскордонне телебачення та у разі включення програми до переліку програм, що ретранслюються, за рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Закон набере чинність через два місяці з дня його опублікування.