Відкритий Університет Реформ розпочав підготовку слухачів четвертого набору

September 24, 2016

 Вур-26-22Сьогодні розпочався четвертий набір Відкритого Університету Реформ – спільного освітнього проекту Реанімаційного Пакету Реформ і Центру демократії та верховенства права. 30 молодих реформаторів пройдуть тримісячне навчання у форматі лекцій і дискусій, а також стажування у провідних громадських організаціях України.

У вступному слові директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради РПР Тарас ШЕВЧЕНКО привітав учасників ВУР та наголосив на значенні цього проекту:

«Відкритий Університет Реформ – один із найважливіших проектів для РПР та ЦЕДЕМ. Адже ми прагнемо не лише змінювати країну зусиллями громадських організацій та експертів, а і передаватиВур-5 свої знання, енергію та навички іншим людям, тобто вам. Я переконаний, що ви  приєднались до проекту, аби взяти участь у зміні та побудові кращої країни – і тут ви маєте таку можливість», – зазначив Тарас ШЕВЧЕНКО.

Він також наголосив, що наразі головною метою є реальні реформи, а не формальні зміни законодавства. Тому можливість для реальних перетворень є визначальною для вибору тієї чи іншої теми.

Давід ЕМТЕСТАМ, Перший секретар Посольства Швеції в Україні, вказав на значення громадської активності для розбудови країни та відзначив, що такі організації повинні мати внутрішню демократію і діяти у спільних інтересах.

Вур-11«Я радий виступити перед вами, перед майбутнім України. Ми бачимо в Україні велику перспективу, адже громадянське суспільство тут уже пройшло перші етапи свого розвитку. Наступним етапом я вважаю залучення якомога більшої кількості людей, адже масова громадська активність допоможе відстоювати суспільні інтереси. З рухами, у яких задіяні мільйони людей, будуть рахуватися», – наголосив він.

Ольга СЄДОВА, керівник національних програм Посольства Швеції в Україні, закликала учасників вивчатиВур-23 найкращі практики від експертів та інсайдерів.  

«Учасники четвертого набору ВУР матимуть унікальну можливість – стажування при ключових організаціях та в усіх гілках Реанімаційного Пакету Реформ. Це дуже важливо для розуміння процесів у державі», – розповіла вона

Також Ольга СЄДОВА назвала ключові питання, над якими слід працювати молодим реформаторам. Зокрема, це судова реформа, проведення якої сприятиме приходу інвесторів, а також захист викривачів і доступ до інформації.

«У кожній реформі, яку ви вивчаєте, ви повинні визначити чітку мету, і завжди пам’ятати, який вигляд матиме будинок, котрий ви будуєте. Попри будь-які тимчасові невдачі і вимушені компроміси, завжди пам’ятайте, чого ви хочете досягти», – порадила слухачам керівник національних програм Посольства Швеції в Україні.

Вур-26-12Керівник Секретаріату РПР Артем МИРГОРОДСЬКИЙ наголосив, що за два роки Реанімаційний Пакет Реформ сформував спільні цінності, які об’єднали 66 організацій. І зараз вони прагнуть передати їх учасникам ВУР.

«Ви потрапили сюди не випадково, адже життя веде вас певним шляхом. Через певний час ви будете керувати країною і змінювати її долю. Тому ми хочемо передати учасникам ВУР цінності і принципи, на яких базується реформаторська робота. Де б ви не опинилися, ви будете якісно виконувати свою роботу. А такі люди ведуть до успіху усю країну» – сказав Артем МИРГОРОДСЬКИЙ.

За словами члена ради РПР Михайла ЖЕРНАКОВА, участь у ВУР для нинішніхВур-26-20 слухачів – не збіг обставин, а результат багаторічних зусиль, адже «Немає долі, окрім тієї, яку ми обираємо».

«Можна казати, що вам пощастило написати гарне резюме і пройти співбесіду, але це все – результат наполегливої праці кожного учасника. Зараз від ваших зусиль залежатиме не тільки ваше життя, а й усе, що відбувається в Україні. Це величезне натхнення – робити щось, що змінює цей стан на краще», – розповів він. 

Михайло ЖЕРНАКОВ порадив учасникам Відкритого Університету Реформ ставити цілі і не відступати від них, проте в той же час розуміти межі, які не можна переступати. Також він закликав ВУРівців об’єднуватися і ділитися знанням з оточуючими.

По завершенню вступної частини, відбулося неформальне знайомство учасників, під час якого вони представляли себе та говорили про очікування від навчання.