Європейський суд виніс рішення на користь газети «Україна-Центр»

July 29, 2010

П’ятнадцятого липня 2010 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Газета «Україна-Центр» проти України» (GazetaUkraina-Tsentrv. Ukraine) (16695/04).

У цій справі йдеться про поширення газетою інформації зі звинуваченням кандидата на посаду міського голови Кіровограда у замовленні вбивства журналіста. Журналіст висунув це звинувачення під час прес-конференції, а згодом його поширило інформаційне агентство «УНІАН» та газета «Україна-Центр». Кандидат у мери Кіровограда звернувся до суду із позовом про дифамацію проти журналіста, що звинуватив його, та газети «Україна-Центр», яка опублікувала цю заяву (текст газета отримала від «УНІАН»). Протягом 2002-2003 років українські суди усіх рівнів винесли рішення на користь позивача і присудили стягнути із відповідача компенсацію у сумі 50 000 грн. Той факт, що кандидат у мери Кіровограда був одночасно головою Ради суддів Кіровоградської області, викликав у редакції газети «Україна-Центр» підстави вважати рішення суду упередженим.

Європейський суд з прав людини, розглянувши справу, одноголосно постановив, що мало місце порушення §1 статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на свободу вираження поглядів, гарантоване статтею 10 Конвенції, ЄСПЛ також визнав порушеним. Хоча втручання держави і було засноване на нормах національного законодавства, але таке втручання не було необхідним у демократичному суспільстві. Суд звернув увагу на важливість роботи преси, а також на те, що у цьому випадку газета зберігала нейтральність при достатньо точному відтворенні заяви журналіста.

Відтак Європейський суд визначив, що Україна зобов’язана компенсувати газеті-заявнику матеріальну шкоду у розмірі 8 400 євро, моральну шкоду у розмірі 5 000 євро та судові витрати у розмірі 830 євро.

Зауважимо, що із початку 2010 року ЄСПЛ виніс 27 рішень за статтею 10 Європейської конвенції. Із повним англомовним текстом рішення у справі «Газета «Україна-Центр» проти України» ви можете ознайомитися тут.