Закон про доступ до публічної інформації ухвалено!

January 13, 2011

Тринадцятого січня 2010 року Верховна Рада України прийняла два закони у сфері доступу до інформації: Закон України «Про доступ до публічної інформації» (законопроект № 2763, н.д. Андрій Шевченко) та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 7321, н.д. Олена Бондаренко, Володимир Ландік, Юрій Стець, щодо забезпечення доступу до публічної інформації). За перший із цих законопроектів проголосували 408 народних депутатів, а за другий – 412 парламентарів.

Ці документи спрямовані на розширення можливості отримувати інформацію від органів влади та забезпечення безперешкодної діяльності журналістів.

Так, Закон України «Про доступ до публічної інформації» регулює доступ до інформації, що знаходиться у суб’єктів владних повноважень, а також до визначених категорій суспільно важливих відомостей. Цей закон встановлює право на швидке (протягом 5 робочих днів) отримання публічної інформації фізичними та юридичними особами, а також об’єднаннями громадян, що не мають статусу юридичної особи. Закон також містить правила щодо інформації з обмеженим доступом, які гарантують «засекречування» інформації лише у дійсно виправданих випадках.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо забезпечення доступу до публічної інформації) викладено Закон України «Про інформацію» у новій редакції. В оновленому законі змінено визначення багатьох понять з інформаційної сфери, уточнено правовий статус засобів масової інформації і гарантовано захист професійних прав журналістів.

Над розробкою відповідних законопроектів працювали ряд громадських організацій, серед яких і Інститут Медіа Права. Протягом тривалого часу Інститут спільно з іншими громадськими активістами та міжнародними організаціями закликав Верховну Раду України підтримати Закон України «Про доступ до публічної інформації».