Закон про реформу преси прийнято – парламент проголосував за пропозиції Президента

December 24, 2015

Ввечері 24 грудня Верховна Рада України розглянула пропозиції Президента до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” та більшістю голосів прийняла закон. 

Відповідно до Регламенту ВРУ закон із пропозиціями Президента України після оформлення Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики  буде подано Голові Верховної Ради України, який підпише та невідкладно направить його Президентові України.

Нагадаємо, 21 грудня 2015 року Президент України застосував право вето до прийнятого парламентом закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ та повернув його із пропозиціями парламенту. 

Пропозиції Президента містять два основні напрямки: гарантії збереження мовно-інформаційного простору в умовах інформаційної агресії та попередження законодавчої невизначеності у питанні порядку офіційного опублікування нормативно-правових актів. Комітет свободи слова, який розглядав пропозиції Президента на засіданні 23 грудня, прийняв рішення рекомендувати депутатам ухвалити їх.

Із закликом до народних депутатів якнайшвидше розглянути пропозиції Президента до Закону та прийняти їх звернулись також громадські організації “Інститут Медіа Права”, “Телекритика”,  “Інститут масової інформації” та Медіа-група Реанімаційного пакету реформ. Цей закон має на меті усунення невиправданих переваг на ринку преси та протидії цензурі. Так, близько 550 газет досі під контролем центральних та місцевих органів влади і не можуть повноцінно виконувати свої функції «вартових демократії» без страху цензури та тиску. Прийняття закону сприятиме розвитку плюралізму в медіа сфері, усуненню надмірних ринкових переваг державних ЗМІ, підвищенню редакційної незалежності преси.