Законопроект про наклеп ухвалено в 1 читанні

September 20, 2012
Вісімнадцятого вересня 2012 року народні депутати ухвалили 244 голосами ухвалили в першому читанні проект Закону України “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини”, №11013.

Законопроектом передбачено доповнення Кримінального кодексу статтею 145-1 “Наклеп”, за якою будь-яку особу може бути притягнено до кримінальної відповідальності за:

  •  умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки (50 і більше розмірів неоподатковуваного мінімуму доходів громадян);
  • ті ж дії вчинені шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, або вчинене слідчим, прокурором чи суддею;
  • ті ж дії вчинені шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, або вчинене слідчим, прокурором чи суддею поєднані з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Санкція за такий злочин передбачає штраф від 500 до 1500 н.м.г.д. або або обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.


Нагадаємо, що з 2001 року в Україні наклеп декриміналізовано, а питання захисту честі, гідності і ділової репутації вирішуються в порядку цивільного судочинства.