Заява групи «РПР-Медіа» та журналістського руху «Стоп Цензурі!» щодо необхідності ухвалення Законопроекту № 1123

November 3, 2015
Заява групи «РПР-Медіа» та журналістського руху «Стоп Цензурі!»
щодо необхідності  ухвалення Законопроекту № 1123
 
        (про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації)

До порядку денного Верховної Ради України на 3 листопада включено законопроект № 1123. Це уже третя спроба прийняти закон, який передбачає реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Уже понад 10 років в Україні триває дискусія з приводу необхідності роздержавлення видань, заснованих органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Роздержавлення преси було визначено одним із зобов’язань коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна». Водночас, реформа друкованих ЗМІ –зобов’язання України перед Радою Європи.

Однак, на жаль, процес роздержавлення все ще затягується. Близько 550 газет досі під контролем центральних та місцевих органів влади і не можуть повноцінно виконувати свої функції «вартових демократії» без страху цензури та тиску. Щороку на видавництво своїх газет міські ради витрачають із місцевих бюджетів у середньому 200-400 тисяч гривень, а в Києві та Харкові ці суми перевищують 8 мільйонів гривень (!).

У зв’язку з цим, Медіа-група Реанімаційного Пакету Реформ та журналістський рух «Стоп Цензурі!» закликають народних депутатів у вівторок, 3 листопада, проголосувати за Законопроект №1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який отримав схвальний відгук від міжнародних експертів та був рекомендований Комітетом свободи слова та інформаційної політики до ухвалення в цілому.

Законопроект, зокрема, передбачає механізми виходу органів влади із засновників ЗМІ зі збереженням у ЗМІ права на оренду приміщення за пільговою платою; обов’язок перетворення друкованих ЗМІ центральних органів виконавчої влади в офіційні друковані видання; зберігає соціальні гарантії працівників та залишає можливість реформованих ЗМІ отримувати фінансову підтримку з державного бюджету для продовження своєї діяльності.

Ухвалення законопроекту неодмінно сприятиме розвитку плюралізму в медіа сфері, усуненню надмірних ринкових переваг державних ЗМІ, підвищенню редакційної незалежності преси.

Закликаємо народних депутатів підтримати одну із ключових реформ у сфері свободи слова та проголосувати за Законопроект № 1123!

 Медіа-група Реанімаційного Пакету Реформ 

 «Стоп Цензурі!»