ЗВЕРНЕННЯ. Міліція стріляє у журналістів!

January 20, 2014

Інститут Медіа Права розділяє звернення руху “Стоп Цензурі!”.



Рух «Стоп цензурі!» заявляє, що журналісти в Україні перетворились на заручників авторитарного режиму. Як мінімум 25 наших колег отримали ті чи інші поранення внаслідок подій у центрі Києва 19-20 січня, деякі з них перебувають у лікарнях. Щонайменше 10 журналістів з числа поранених заявляють, що в них влучали цілеспрямовано – що яскраво свідчить про те, як влада розуміє поняття свободи слова і прав людини. Майже всі поранені журналісти були в яскравих жилетах з написом «ПРЕСА» і тримали в руках професійні фото- і відеокамери.

 

Прицільний вогонь по представникам преси був зафіксований на відео журналістом Радіо «Свобода», який вів пряму трансляцію з місця подій: http://www.radiosvoboda.mobi/a/25235297.html. Пластиковою кулею була пошкоджена камера знімальної групи телеканалу «5 канал»:http://5.ua/69909. Журналістка телеканалу «1+1» Наталка Пісня отримала поранення пластиковою кулею у ногу: http://5.ua/69925. Оператор інтернет-каналу «Спільнобачення» отримав майже впритул поранення у руку, коли знімав наступ спецпідрозділів: http://www.ustream.tv/recorded/42895376.

 

Події у центрі Києва в урядовому кварталі стали остаточною квінтесенцією того, що відбувалося в Україні з журналістами останні роки. Побиття, нищення техніки, постріли та затримання – аби не було відео, фото і людей в країні, які бачать і знають правду. Коли американський танк в Іраку вистрелив в Тараса Процюка, американська влада, яка вела бойові дії, клялася, що військові бачили відблиск камери і вважали її снайперською зброєю. Це не виправдання – сказали журналісти всього світу. Тут, в Україні, ми навіть не чекаємо на виправдання від нинішньої влади – адже не було ще жодного покарання бійця за події, починаючи із 30 листопада. Навпаки! Сьогодні прес-служба Міністерства внутрішніх справ України заявила, що прицільна стрілянина по журналістам це провокація проти міліції: http://euromaidan.rbc.ua/rus/mvd-dopuskaet-chto-informatsiya-o-strelbe-po-zhurnalistam-20012014105800.

 

Саме тому ми звертаємось до міжнародної спільноти, світових демократій та міжнародних фінансових установ:

 

Не чекайте, поки нас всіх винищить диктатор! Підтримайте реальними діями права людини в Україні. Ми – журналісти руху «Стоп цензурі!» – закликаємо вас вжити санкцій до українських високопосадовців, відповідальних за розгортання насилля в Україні.

 


Довідка

Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128.

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com, у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship.

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру Громадського руху «Стоп цензурі!»

+ 38 050 440 46 08

censor.stop@gmail.com